Billeder erstatter ord

Den årlige juletræsfest afholdes på FNs internationale børnedag.

Anastasia Løken er Breakfast Headwaiter/Shop manager i Hotel Scandic. Som hendes titel vidner om, er det en international arbejdsplads, hvor det danske sprog ikke er en nødvendighed for ansættelse. »Størstedelen af de ansatte har en anden etnisk baggrund end dansk. Over 30 forskellige lande er repræsenteret,« fortæller Anastasia.


Kommunikationsproblemer?
Ikke her

Det må give nogle kommunikationsproblemer, fristes udenforstående til at tænke. Men ikke hos Scandic, hvor man dels har sidestillet engelsk med dansk som ansættelseskrav, dels har erstattet skriftlige beskeder m.v. med billeder, som viser, hvordan tingene skal gøres. Anastasia Løken forklarer:
»Vi skriver ikke, vi bruger billeder, som vi hænger op overalt. Dem kan man forstå uanset, hvor man kommer fra. Det kan fx være, hvordan glas skal sættes i bakker eller billeder på rengøringsmidler af, hvordan de skal bruges.«


Plads til alle

Den internationale stemning afspejles også i en mangfoldig ansættelsespolitik. Anastasia Løken fortsætter: »Der er plads til alle herinde. Vi skelner ikke mellem hudfarve, religion eller seksualitet, når vi ser en ansøgning.

Vi er ikke sådan etsted, der har 10.000 regler og ikke sådan noget, der ligesom er skrevet ned, så det kan måske godt være lidt et problem for udlændinge at forstå, hvorfor vi gør som vi gør.

Det drejer sig om erfaring, hvad man kan og om kemi.« I samme internationale ånd holder Hotel Scandic sociale arrangementer: Til julefrokosten laver nogen af stuepigerne mad fra deres hjemegne i hotellets køkken. Den årlige juletræsfest afholdes på FNs internationale børnedag. Kantinen serverer mad, som tager hensyn til forskellige kulturer osv.

 


Dansk arbejdspladskultur i et internationalt miljø

Selvom hotellet er karakteriseret ved sin internationale orientering, så finder man også dansk arbejdspladskultur på de danske hoteller. Den findes i de uskrevne regler og er derfor svær at gennemskue. Anastasia Løken nævner, at man i Danmark tager for givet, at medarbejderen møder omklædt til tiden, men det er ikke sikkert, at alle tænker sådan. Det kan også være medarbejdere, der ikke tænker over det uhensigtsmæssige i den måde, de taler om andre mennesker på inde i restauranten eller klør sig i håret i gæsteområde. Ved nærmere eftertanke kunne det være noget, der skal ud til alle nye medarbejdere, da disse ting i høj grad også gælder unge danskere, udtaler Anastasia Løken


Daku Magasin

Se som online magasin
Download pdf